"Domnu' de Civică"              

 

 

 

 

 

           

 

Când moare cineva, moare o parte din univers. Când îți moare un profesor, parcă se stinge o parte din sufletul tău ...

            Ziua de sâmbătă, 18.07.2020, a adus o veste tristă în rândul profesorilor din școala noastră, care ne-a lăsat fără grai și o strângere de inimă s-a lăsat ca un giulgiu: "Domnu' de Civică", așa cum era cunoscut printre elevii săi, a părăsit această viață după o luptă cu o boală care nu a mai fost un impas pe care-l putea trece, ca orice cadru didactic, cu calitățile sale pedagogice. "Enigmatic și cuminte", așa cum a fost de altfel de-a lungul carierei sale de "fabricant de oameni", omul și profesorul Sarafolean Dan s-a stins mult prea devreme, plecând în veșnicie cu discreția și bunul simț caracteristice.

            Preda istoria și educația civică în trei școli din oraș. Era genul de om puțin sever, dar nu mai puțin respectat de elevii pentru care, în ciuda diferenței de vârstă, a fost ca un prieten. "Domnu' de Civică" avea un cuvânt bun pentru toată lumea. Modestia și blândețea dumnealui nu vor fi niciodată uitate.

            Timpul nu a mai avut răbdare cu el... A plecat înt-o lume mai bună, alături de alții asemeni lui, să urmărească de acolo, de sus, zborul celor ale căror aripi le-a "echipat", alături de alți colegi, de-a lungul carierei sale.

            Rămas bun, domnule profesor!

            Rămas bun, stimate coleg!

Conducerea școlii

 

 

„Violenţa nu e cool“

 

Proiectul şcolar „Violenţa nu e cool“implementat în şcoala noastră se doreşte a fi un instrument prin care să-i învăţăm pe copii cum să facă faţă impasului şi cum să conducă acţiunile către un deznodământ benefic.

          Am constatat că educaţia de astăzi este bazată pe concurenţă. Or, etichetarea permanentă are o dinamică nu neapărat pozitivă, întrucât ea creează emoţii şi frustrări pentru elevii care sunt apreciaţi rareori pentru micile lor eforturi. Iată un  motiv pentru care ei construiesc relaţii conflictuale. În această viteză cu care un şcolar „trebuie“ să îşi îndeplinească, la cele mai înalte standarde, sarcinile de lucru, lipsa de concentrare asupra felului în care au relaţionat, se resimt sub diferite forme ale agresivităţii.

          Proiectul de faţă ne propune să ne oprim „aici“ şi  „acum“,  să facem o investiţie în favoarea unei comunicări de calitate. Prin 7 activităţi ample, dorim să realizăm o anamneză a motivelor care conduc către înregistrarea unei comunicări cu reacţii negative, ne propunem să observăm care sunt căile de acces la moduri de relaţionare nonconflictuale, dorim să informăm şi să prevenim comportamentul agresiv.

          Activitatea va fi promovată şi mediatizată în rândul elevilor care vor dori să fie subiecţii unui chestionar. În felul acesta, vor fi identificate cazuri de manifestare violentă în şcoală. Pentru „Ziua Internaţională a Nonviolenţei“, vom lansa un concurs de creaţie literară în limba română şi în limba engleză, iar pentru iubitorii artelor plastice vom organiza un concurs de grafică, ambele având ca temă „Adolescenţa fără violenţă“.

         Grija faţă de comportamentul elevilor şi dorinţa de ameliorare a comunicării agresive ne orientează către prevenirea unor incidente grave, în aşa fel încât, la finalul celor şapte activităţi, şcolarii să fie beneficiarii acestui proiect. Un rol important îl vor avea dezbaterile, studiul de caz şi consilierea şcolară, acţiunile demonstrative de aplicare a unor reguli de fair-play în activităţile sportive, activităţi de promovare a ideii de non-violenţă, de educare a elevilor.

         Aşadar, Proiectul şcolar „Violenţa nu e cool“ este menit să  reliefeze adevărul incontestabil potrivit căruia imitarea gesturilor promovate de mass-media sau a comportamentului agresiv pe care îl văd copiii în jurul lor trădează frica şi dorinţa de apărare, în timp ce „Non-violenţa este arma celor puternici“.