Noiembrie ȋmbelșugat

      E toamnă iar. Și, dacă e toamnă, e…sărbătoare pentru toţi cei care slujesc cartea ȋn Şcoala Gimnazială „Căpitan Aviator Mircea T. Bădulescu”, instituţie care, timp de 150 de ani, și-a dobândit o poziție respectată în rândul școlilor buzoiene, într-un sistem brăzdat de atâtea sinuozități.
      După tradiție, ne adunăm cu mic, cu mare și, cu emoție firească, într-o atmosferă de o încărcătură morală aparte, într-un cadru festiv, încercăm să recreăm povestea acestei şcoli, al cărei destin se ȋmpletește, din decembrie 2002, cu cel al Căpitanului Aviator Mircea T. Bădulescu, un simbol, un fost elev, ales de Dumnezeu din marii anonimi ai vremurilor care au fost pe deplin luminaţi de știinţa cărţilor, onorând cu trecerea lor prin lume o școală. Unitatea noastră poartă cu mândrie numele acestui erou care, dincolo de timp, transmite generaţiilor ce se succed că este important să-ţi faci din visuri aripi şi astfel vei reuşi să zbori.
Un noiembrie îmbelșugat așadar, zile speciale în viața acestei instituții care, la ceas aniversar, și-a deschis larg porţile pentru a-i primi pe cei care ne-au onorat cu prezenţa lor, oameni de valoare ce au contribuit la prestigiul instituţieiși care, mai mult sau mai puţin, ȋși leagă destinele sau domeniul de activitate de viaţa școlii.

      Astfel, alături de fiul eroului aviator, fostul senator Doru Laurian Bădulescu (ȋnsoţit de membri ai familiei sale), la eveniment au fost prezente personalităţi din diferite domenii, oficialităţi locale și nu numai: Ariana Bucur (Secretar General ȋn Ministerul Educaţiei Naţionale), Ministrul Culturii Lucian Romașcanu (absolvent al acestei unităţi de ȋnvăţământ, promoţia 1981), Președintele Consiliului Judeţean Petre Emanoil Neagu, Primarul Constantin Toma, Florina Stoian (Inspector General ISJ Buzău), Generalul de Brigadă Gheorghiţă Vlad (Comandantul Diviziei II Infanterie Getica), Locotenent Laura Creţu (Şcoala de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene „Aurel Vlaicu” Boboc), Bogdan Enescu (profesor și coordonator al loturilor olimpice de matematică ale României, SUA, Ungariei, Republicii Moldova și Pakistanului), reprezentanţi ai Arhiepiscopiei etc.
De asemenea, au răspuns invitaţiei mulţi elevi din promoţiile ce şi-au iniţiat aici formarea, care au plecat, dar școala au luat-o în suflet pentru totdeauna ducând mai departe, ȋn diverse colţuri ale lumii, fărâma de lumină sădită cu drag, ȋn toată fiinţa lor, de dascălii acestei școli.

      

Distinși profesori,

Dragi elevi și părinți,

Stimați invitați,

     Cu deosebită considerație și respect ne asumăm nobila misiune de a fi lângă dumneavoastră, profesori, elevi și membri ai comunității, în aceste momente de sărbătoare. Zilele școlii pe care le organizați, marchează trei evenimente deosebite: 150 de ani de existență, aniversarea a 100 de ani de la nașterea ilustrului dumneavoastră înaintaș Mircea T. Bădulescu și 15 ani de când, cu onoare, unitatea de învățământ în care ne aflăm îi poartă numele.

     Apreciem în mod deosebit că în fiecare an aduceți în actualitate istoria pe care s-a clădit școala dumneavoastră. Faptul că în anul 1888 a fost ctitorit și sfințit acest lăcaș, proiectat de arhitectul Cerchez, ne duce cu gândul la ideea generoasă că educația și instrucția au fost dintotdeauna elemente esențiale pentru dezvoltarea societății noastre. Putem afirma, așadar, că învățământul românesc își trage obârșia sănătoasă și din aceste locuri.

     În același timp este un fericit prilej pentru a ne exprima admirația față de strălucita inițiativă de a da școlii dumneavoastră numele unui om curajos, tenace și cu spirit de sacrificiu: „Căpitan Aviator Mircea T. Bădulescu”. Au trecut, iată, 15 ani de atunci, și nu putem decât să vă felicităm pentru această decizie.

     Suntem convinși că pentru elevii care vă trec pragul este o onoare să învețe aici, în același loc în care s-a format și ilustrul lor înaintaș, un erou ale cărui fapte de vitejie au fost încununate cu „Ordinul Mihai Viteazul”, „Ordinul Virtutea Aeronauticii” cu spadă și „Crucea de Fier” clasele I și a II-a. Un astfel de erou este un excepțional model aspirațional, o sursă de inspirație și motivație pentru generațiile care studiază și vor studia în această școală.

     Vă felicităm încă o dată și vă apreciem rezultatele la catedră. Nutrim, totodată, convingerea că prin rezultatele remarcabile pe care le obțin, elevii școlii dumneavoastră își cinstesc înaintașii, ducând mai departe renumele patronului lor spiritual.

     În speranța că ori de câte ori intrați în școală, numele de pe firmament vă înaripează visele, dorim ca din zborul vostru spre înalt să împodobiți pământul cu florile împlinirii și cu roadele desăvârșirii.

Cu stimă,

Liviu Marian POP

Ministru