Istoric

"Domnu' de Civică"              

 

 

 

 

 

           

 

Când moare cineva, moare o parte din univers. Când îți moare un profesor, parcă se stinge o parte din sufletul tău ...

            Ziua de sâmbătă, 18.07.2020, a adus o veste tristă în rândul profesorilor din școala noastră, care ne-a lăsat fără grai și o strângere de inimă s-a lăsat ca un giulgiu: "Domnu' de Civică", așa cum era cunoscut printre elevii săi, a părăsit această viață după o luptă cu o boală care nu a mai fost un impas pe care-l putea trece, ca orice cadru didactic, cu calitățile sale pedagogice. "Enigmatic și cuminte", așa cum a fost de altfel de-a lungul carierei sale de "fabricant de oameni", omul și profesorul Sarafolean Dan s-a stins mult prea devreme, plecând în veșnicie cu discreția și bunul simț caracteristice.

            Preda istoria și educația civică în trei școli din oraș. Era genul de om puțin sever, dar nu mai puțin respectat de elevii pentru care, în ciuda diferenței de vârstă, a fost ca un prieten. "Domnu' de Civică" avea un cuvânt bun pentru toată lumea. Modestia și blândețea dumnealui nu vor fi niciodată uitate.

            Timpul nu a mai avut răbdare cu el... A plecat înt-o lume mai bună, alături de alții asemeni lui, să urmărească de acolo, de sus, zborul celor ale căror aripi le-a "echipat", alături de alți colegi, de-a lungul carierei sale.

            Rămas bun, domnule profesor!

            Rămas bun, stimate coleg!

Conducerea școlii

 

 

„Violenţa nu e cool“

 

Proiectul şcolar „Violenţa nu e cool“implementat în şcoala noastră se doreşte a fi un instrument prin care să-i învăţăm pe copii cum să facă faţă impasului şi cum să conducă acţiunile către un deznodământ benefic.

          Am constatat că educaţia de astăzi este bazată pe concurenţă. Or, etichetarea permanentă are o dinamică nu neapărat pozitivă, întrucât ea creează emoţii şi frustrări pentru elevii care sunt apreciaţi rareori pentru micile lor eforturi. Iată un  motiv pentru care ei construiesc relaţii conflictuale. În această viteză cu care un şcolar „trebuie“ să îşi îndeplinească, la cele mai înalte standarde, sarcinile de lucru, lipsa de concentrare asupra felului în care au relaţionat, se resimt sub diferite forme ale agresivităţii.

          Proiectul de faţă ne propune să ne oprim „aici“ şi  „acum“,  să facem o investiţie în favoarea unei comunicări de calitate. Prin 7 activităţi ample, dorim să realizăm o anamneză a motivelor care conduc către înregistrarea unei comunicări cu reacţii negative, ne propunem să observăm care sunt căile de acces la moduri de relaţionare nonconflictuale, dorim să informăm şi să prevenim comportamentul agresiv.

          Activitatea va fi promovată şi mediatizată în rândul elevilor care vor dori să fie subiecţii unui chestionar. În felul acesta, vor fi identificate cazuri de manifestare violentă în şcoală. Pentru „Ziua Internaţională a Nonviolenţei“, vom lansa un concurs de creaţie literară în limba română şi în limba engleză, iar pentru iubitorii artelor plastice vom organiza un concurs de grafică, ambele având ca temă „Adolescenţa fără violenţă“.

         Grija faţă de comportamentul elevilor şi dorinţa de ameliorare a comunicării agresive ne orientează către prevenirea unor incidente grave, în aşa fel încât, la finalul celor şapte activităţi, şcolarii să fie beneficiarii acestui proiect. Un rol important îl vor avea dezbaterile, studiul de caz şi consilierea şcolară, acţiunile demonstrative de aplicare a unor reguli de fair-play în activităţile sportive, activităţi de promovare a ideii de non-violenţă, de educare a elevilor.

         Aşadar, Proiectul şcolar „Violenţa nu e cool“ este menit să  reliefeze adevărul incontestabil potrivit căruia imitarea gesturilor promovate de mass-media sau a comportamentului agresiv pe care îl văd copiii în jurul lor trădează frica şi dorinţa de apărare, în timp ce „Non-violenţa este arma celor puternici“.    

Salt peste timp

             Sfârșitul lunii octombrie este un prilej de mare bucurie și sărbătoare pentru elevii și cadrele didactice ale școlii noastre. În fiecare an, 1 noiembrie înseamnă mai mult decât o zi cu activități pregătite minuțios. E Ziua Școlii, un salt peste timp, momentul aniversar fiind marcat de comemorarea eroului aviator Mircea T. Bădulescu, patronul spiritual al instituției, începând cu anul 2002.

            Având în vedere că cel mai bun moment pentru a crea amintiri este prezentul, și anul acesta marcarea celei de-a 152-a aniversări a școlii și, implicit, a celor 17 ani de când purtăm numele neînfricatului erou, a prilejuit desfășurarea unor activități izvorâte din suflet care au adus împreună elevi, profesori și personalități marcante ale vieții socio-culturale buzoiene care ne-au onorat cu prezența lor: domnul Constantin Toma, primarul municipiului Buzău, doamna Florina Stoian, inspector școlar general, doamna Daniela Palcău, inspector școlar general adjunct, domnul profesor Ovidiu Ionescu, fost director al acestei școli între anii 2001- 2004, doamna Letiția Zevedei, reprezentantul comitetului de părinți pe școală, părintele profesor Aurelian Damian, cadre militare ale Bazei Aeriene de instruire și formare a personalului aeronautic de la Boboc, Școala de aplicație pentru forțele aeriene "Aurel Vlaicu", cadre militare de la Unitatea Militară - Depozitul "Mircea T. Bădulescu" din Vernești, domnul comandor, doctor în rezervă Eminescu Coșerea (membru ARPIA Buzău), domnul comandor în rezervă Niță Aurel (membru ARPIA Buzău), domnul comandor în rezervă Viorel Popa (fost elev al școlii și membru ARPIA Buzău), domnul colonel Dominoschi Iulian, domnul căpitan comandor Aiacoboaiei Costel, domnul maistru principal în rezervă Poenaru Gheorghe și, nu în ultimul rând, de 17 ani membru al familiei noastre, domnul Doru Laurian Bădulescu, împreuna cu soția sa, Nicoleta.

            Momentul aniversar s-a desfășurat într-o atmosferă caldă, plină de emoție. Cuvântările tematice și discursurile lirice ale invitaților noștri, Imnul de Stat și Imnul Școlii care se aud întotdeauna victorioase, au fost completate de un program artistic complex, rezultat al unei munci în echipă, făcute cu dăruire și responsabilitate. Momentul de teatru pregătit și interpretat cu măiestrie, vocile melodioase, acordurile de chitară au pus în valoare talentul interpretativ al elevilor școlii noastre. În cadrul festivității, au fost premiați elevii participanți la concursul tematic de creație organizat de ARPIA Buzău, care au încântat inimile celor prezenți cu bijuteriile lor literare. Hrană pentru minte și suflet a reprezentat și expoziția de desene, toate acestea, laolaltă, contribuind la crearea unei stări de bucurie specifice acestei atmosfere de sărbătoare pe care o merităm.

            Am trăit momente unice de care ne vom aminti mereu cu plăcere și nostalgie, mulțumită profesorilor care, ca de fiecare dată, s-au implicat în realizarea acestei activități: doamna Agapie Gina, doamna Bunea Imelda, domnul Muscăloiu Cristinel, domnul Dalaban Valeriu.

            La mulți ani, școală dragă!

            La mulți ani, dascăli minunați!

            La mulți ani, dragi elevi!

Fotografii 1 noiembrie2019 deschide aici

 

Prof. înv. primar Aurelia Găvăneanu