Noiembrie ȋmbelșugat

      E toamnă iar. Și, dacă e toamnă, e…sărbătoare pentru toţi cei care slujesc cartea ȋn Şcoala Gimnazială „Căpitan Aviator Mircea T. Bădulescu”, instituţie care, timp de 150 de ani, și-a dobândit o poziție respectată în rândul școlilor buzoiene, într-un sistem brăzdat de atâtea sinuozități.
      După tradiție, ne adunăm cu mic, cu mare și, cu emoție firească, într-o atmosferă de o încărcătură morală aparte, într-un cadru festiv, încercăm să recreăm povestea acestei şcoli, al cărei destin se ȋmpletește, din decembrie 2002, cu cel al Căpitanului Aviator Mircea T. Bădulescu, un simbol, un fost elev, ales de Dumnezeu din marii anonimi ai vremurilor care au fost pe deplin luminaţi de știinţa cărţilor, onorând cu trecerea lor prin lume o școală. Unitatea noastră poartă cu mândrie numele acestui erou care, dincolo de timp, transmite generaţiilor ce se succed că este important să-ţi faci din visuri aripi şi astfel vei reuşi să zbori.
Un noiembrie îmbelșugat așadar, zile speciale în viața acestei instituții care, la ceas aniversar, și-a deschis larg porţile pentru a-i primi pe cei care ne-au onorat cu prezenţa lor, oameni de valoare ce au contribuit la prestigiul instituţieiși care, mai mult sau mai puţin, ȋși leagă destinele sau domeniul de activitate de viaţa școlii.

      Astfel, alături de fiul eroului aviator, fostul senator Doru Laurian Bădulescu (ȋnsoţit de membri ai familiei sale), la eveniment au fost prezente personalităţi din diferite domenii, oficialităţi locale și nu numai: Ariana Bucur (Secretar General ȋn Ministerul Educaţiei Naţionale), Ministrul Culturii Lucian Romașcanu (absolvent al acestei unităţi de ȋnvăţământ, promoţia 1981), Președintele Consiliului Judeţean Petre Emanoil Neagu, Primarul Constantin Toma, Florina Stoian (Inspector General ISJ Buzău), Generalul de Brigadă Gheorghiţă Vlad (Comandantul Diviziei II Infanterie Getica), Locotenent Laura Creţu (Şcoala de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene „Aurel Vlaicu” Boboc), Bogdan Enescu (profesor și coordonator al loturilor olimpice de matematică ale României, SUA, Ungariei, Republicii Moldova și Pakistanului), reprezentanţi ai Arhiepiscopiei etc.
De asemenea, au răspuns invitaţiei mulţi elevi din promoţiile ce şi-au iniţiat aici formarea, care au plecat, dar școala au luat-o în suflet pentru totdeauna ducând mai departe, ȋn diverse colţuri ale lumii, fărâma de lumină sădită cu drag, ȋn toată fiinţa lor, de dascălii acestei școli.

      

      Foști, dar și actuali elevi, profesori, directori au participat la evenimentele prilejuite de Zilele Şcolii, având ocazia de a rememora, ȋn același timp, momentele petrecute ȋn urmă cu mai mulţi sau mai puţini ani la catedră sau ȋn bănci . Cu această ocazie, pe data de 2 noiembrie 2017, ȋn curtea școlii, a avut loc o festivitate urmată de slujba de comemorare oficiată la monumentul statuar, inaugurarea vitrinelor „Erou Aviator Mircea T. Bădulescu”, dezvelirea plăcii aniversare Directori/Directori adjuncţi, lansarea cărţii „Pictură pentru eternitate. Omagiu Şcolii Gimnaziale «Căpitan Aviator Mircea T. Bădulescu» de prof. Gina Agapie, expoziţia de desene realizate de elevi ai școlii și diseminarea Proiectului European „Mănâncă responsabil”.

      Seara, sala de de festivităţi a Consiliului Judeţean a devenit neȋncăpătoare pentru cei care și-au dat ȋntâlnire de suflet ȋn a doua parte a manifestărilor dedicate momentului aniversar. Gătită cu momente de cântec și dans, elogii simple, dar profunde, atmosfera de sărbătoare i-a cuprins pe toţi cei prezenţi care au trăit emoţia transmisă de artiși.

      Momente ȋnalţătoare au avut loc și la Şcoala de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene „Aurel Vlaicu” Boboc care a găzduit evenimentele din ziua de 3 noiembrie 2017 desfășurate ȋn cinstea celui care, deși s-a născut fără aripi, s-a născut să zboare. După discursuri mișcătoare, mesajul Ministrului Apărării Naţionale și minirecitalul corului Şcolii Bădulescu, a fost lansată cartea „Destinul unui zburător” dedicată aviatorului erou. Cei prezenţi au fost invitaţi să viziteze simulatoarele de zbor ale școlii, la final, manfestările prilejuite de triplul moment aniversar culminând cu un spectaculos miting aviatic.

      Am asistat, așadar, și ȋn acest an, la o nouă lecție despre curaj, demnitate, sacrificiu, care a reînviat spiritul unor vremuri trecute, peste care nu trebuie să se aștearnă uitarea. Zborul căpitanului aviator și al celorlalți temerari nu se va opri niciodată, el va continua în ”veșnicia clipei fără timp”(Petru Creția).
An de an, la începutul lunii noiembrie, suntem mereu pregătiți pentru o lecție de zbor și orice aniversare a sa este pentru noi o lecție de viață. Avem nevoie de modele, iar el este unul demn de urmat. Valorile care-l definesc ca om (patriotism, curaj, respect, credință) sunt coordonatele zborului nostru spre culmile înalte ale cunoașterii din care nu ne vom opri niciodată, ducându-i renumele mai departe cu cinste.
Credem în destinul nostru de zburători, căci ”cine crede în zbor este stăpân peste zare” (Lucian Blaga). Zborul strivește instinctul de conservare, deschide noi orizonturi. Având ca sprijin familia și ceilalţi factori implicaţi ȋn procesul instructiv-educativ, alături de dascălii devotaţi, construim și menţinem performanţa pentru a se ști că EXISTĂM și că PUTEM MAI MULT!

Prof. ȋnv. primar,
Aurelia Găvăneanu